labels printen

Kleuren labels printen – A4 printer vs. labelprinters

Voor veel bedrijven is het printen of (laten) produceren van labels en etiketten een gewoonte. Op de vraag – hoe dit gedaan wordt – is vaak het antwoord, “Eigenlijk heb ik geen idee”. Het antwoord op de vraag – waarom het zo gedaan wordt – laat zich dan ook raden… opnieuw “Geen idee”.

Veranderingen

Toch zijn veel bedrijven zich aan het oriënteren of het anders kan, en of het anders zou moeten. Dit is een ontwikkeling die zich niet beperkt tot enkele branches maar vindt eigenlijk overal plaats. De redenen om het “anders” te gaan doen zijn divers. De GHS industrie is bijvoorbeeld verplicht om het anders of beter te gaan doen. Producenten willen bijvoorbeeld meer flexibiliteit in de productlabels om in te kunnen spelen op marktontwikkelingen en seizoenen. Daarentegen willen handelaren graag meerwaarde bieden door private-label aan te bieden, ook voor “kleinere” volumes zonder hoge opstartkosten. Dit zijn zomaar wat voorbeelden van redenen om het “anders” te gaan doen.

Aannames

In dit proces spelen lang niet altijd de feiten de belangrijkste rol maar aannames. Vooral aannames op basis van het verleden. Neem nou een officeprinter, een laserprinter is per afdruk veel goedkoper, toch?…

Als deze vraag met “ja” beantwoordt wordt is dat een aanname, en wel een aanname op basis van het verleden. Tot enkele jaren terug was op zakelijk gebied de laserprinter de goedkoopste manier van printen. Door de huidige technologische ontwikkelingen zijn de huidige inkjetprinters, kijkend naar de kosten per print, een stuk goedkoper geworden in gebruik dan laserprinters. Een eerlijk vergelijk van alle kosten is uiteraard belangrijk, enkel de kosten van een toner vergelijken met inktcartridges is niet voldoende. Ook de “onzichtbare” kosten moeten worden meegenomen. Een laserprinter is bijvoorbeeld een echte energieverslinder terwijl een inkjetprinter nauwelijks stroom verbruikt. Het lage energieverbruik maakt een inkjetprinter tevens milieuvriendelijker en dat is mooi meegenomen.

Zonder dat we de feiten weten houden we vast aan aan wat we ooit hebben aangenomen.

Epson heeft onderzoek laten doen naar de aannames die in de markt heersen omtrent de verschillen tussen laser- en inkjetprinters. Uit dit onderzoekt kwam naar voren dat, wanneer men volledig informeert is over de feiten en daarmee de aannames worden tegengesproken, 74% de laserprinters vervangt door inkjetprinters. Klik op de afbeelding rechts om het complete onderzoek te bekijken. In dit onderzoek komen veel meer “verkeerde” of “verouderde” aannames naar voren incl. de bijhorende feiten.

HP OfficeJet Pro 8715 e-All-in-One (K7S37A)

De HP officejet die we hebben geselecteerd voor het vergelijk.

A4 printer vs. labelprinter

Bedrijven die reeds zelf hun labels printen, of midden in het proces zitten van deze verandering, komen regelmatig met de vraag “Waarom zou ik een kleuren labelprinter kopen? Ik kan dit toch prima met mijn/een officeprinter doen?”.

Juist het – hoe en waarom – daar draait het om in dit blog. Er zijn tal van redenen om het vooral niet met een officeprinter te doen. In dit blog ligt de focus enigszins op een MKB, echter gaan de meeste zaken vrijwel gelijk op voor alle bedrijfsformaten en zit het verschil vaak enkel in details.

Gebruikskosten

Wellicht niet het meest populaire onderdeel maar zeker een zeer belangrijk onderdeel van iedere beslissing binnen een bedrijf. Zeker als het gaat om zaken die zich indirect moeten terug verdienen in plaats van direct. Uiteindelijk zijn kosten uiteraard een zwaarwegend onderdeel van elke beslissing.

Bij het printen van labels, of het nou gaat om productlabels, GHS labels, kratkaarten of een ander soort, krijgen we te maken met voornamelijk twee kostenposten die te maken hebben met het werkelijke verbruik. Dit zijn de labelmaterialen zelf en de inkten, de toner van een laserprinter laten we buiten beschouwing aangezien deze techniek per definitie duurder is dan inkjet.

Inkt cartridges van de Epson TM-C7500(G)

Inktkosten per label

Waar Epson voor de ColorWorks inkjet-labelprinters een inktcalculatie systeem heeft voor haar  ColorWorks partners, is deze veelal niet beschikbaar voor officeprinters. Om toch tot een eerlijk vergelijk te komen moeten we dus, om de kosten te vergelijken, de informatie die wel beschikbaar is vergelijken. Op de website van Coolblue heb ik een officeprinter van HP gekozen om een vergelijk te maken. De printer voor het vergelijk is de “HP OfficeJet Pro 8715 e-All-in-One (K7S37A)”, de bijhorende cartridges kosten bij Coolblue € 47,99 voor een zwarte, volgens HP goed voor 2.000 afdrukken, en ieder kleur (3 stuks) kosten € 30,99 per stuk en zouden volgens HP goed zijn voor 1.600 pagina’s. Op welke basis dit berekend wordt is niet heel makkelijk terug te vinden maar komt neer op een mix van kleur en zwart met een dekking van ca. 40%. Per A4 vel komt dit neer op ca. 8,2 euro cent.

Epson heeft hiervoor wat meer sprekende voorbeelden met de kosten per label waarbij de afdruk zichtbaar is. Een voorbeeld welke representatief is voor een eerlijk vergelijk heeft, op een formaat van 101,6 x 152,4 mm, en brengt ons op een inktkosten per label van 1,4 euro cent per label op basis van de Epson TM-C7500.

Rekening houdend met het feit dat er 4 van deze labels op een A4 vel passen komt dit vergelijk neer op 8,2 cent voor de A4 printer tegen 5,6 cent voor de labelprinter (op basis van 4 labels). Een verschil van ruim 30%.

Materiaalkosten

De inkt kosten zijn nu duidelijk, maar die inkt moet wel ergens op komen anders zien we nog niks. Om dit te vergelijken, en vooral te voorkomen dat we appels met peren gaan vergelijken, nemen we een duurzaam labelmateriaal welke bijvoorbeeld in de chemische industrie gebruikt wordt* (*of dit mag en kan daar komen we later op terug).

Voor de A4 vellen nemen we de “Herma 4377 105X148 mm A6 Weerbestendig” etiketten, verpakt per 100 vellen á 4 etiketten. Deze kosten ca. 84,50 per verpakking. Dit betekent dat de kosten per label ca. 21,2 eurocent bedragen.

Voor de Epson TM-C7500 nemen we een rol met een vrijwel gelijke maat namelijk 2” x 4” (ca. 100 x 150 mm) welke bij 1 rol a 800 labels al voor € 79,99 wordt aangeboden en bij meerdere rollen al snel goedkoper wordt. Dit brengt de kosten per label naar minder dan € 0,10 per label. Voor wie bekend is met de regelgeving in de chemische industrie, dit materiaal voldoet i.c.m. de Epson inkten die o.a. in de TM-C7500 worden gebruikt volledig aan de BS5609 normering.

Als dit verschil in kosten niet groot genoeg is, denk dan eens aan hoeveel labels er gebruikt worden als er 2 geprint moeten worden. Bij de A4 printer zitten er 4 op 1 vel, dus worden er 4 gebruikt. Bij een labelprinter is 1 label ook werkelijk 1 label, niks meer, niks minder.

Totale verbruikskosten

Nu we beide kosten in beeld hebben kunnen we het totaal berekenen. Voor het gemak kijken we naar de kosten per 1.000 geprinte labels. Het verlies aan labels of printkop onderhoud nemen we niet mee omdat deze zeer verschillen per situatie. Tevens laten we de levereenheid en staffelkorting buiten beschouwing.

Voor de A4 printer hebben we de inktkosten a 8,2 cent per 4 labels en materiaal kosten van 21,2 cent 4 label. Dit betekent een kostenpost van € 236,25 per 1.000 labels.

Voor de Epson TM-C7500 zaten we voor de inktkosten op 1,4 cent per label en voor het labelmateriaal op € 0,10 per label. Dit betekent 114,00 per 1.000 labels en in verhouding dus een besparing van ruim 50%.

Gebruiksgemak

Buiten het kostenplaatje om spelen ook andere zaken mee bij de keuze voor een labelprinter in plaats van een A4 printer. Zeker in het geval van kunststof labels.

Kijkende naar de gebruikers van een A4 printer voor labels is een veel voorkomend probleem het vastlopen van de labelvellen. Soms slechts een kwestie van het vel verwijderen en weer door maar in andere gevallen lopen de labels los van het vel en zitten deze werkelijk vastgeplakt in de printer. Naast vervelend ook zeer tijdrovend, en heel cliché maar tijd is geld. Ook een veel gehoord probleem is het uitlijnen van de afdruk wat lang niet altijd even goed gaat. Deze problemen komen bij labelprinters niet voor, simpel gezegd omdat deze printers gebouwd zijn voor het printen van labels in industriële omgevingen waar een A4 printer toch voornamelijk ontworpen is voor het printen van papieren vellen in een office omgeving.

Een ander groot verschil is snelheid. Uiteraard zijn er snelle A4 officeprinters beschikbaar, hoewel deze snellere modellen ook vaker en meer last hebben van het vastlopen, kan een officeprinter niet op tegen de 300mm per seconde van de Epson TM-C7500. Tevens zorgt het printen van rollen ervoor dat de labels gemakkelijk verwerkt kunnen worden met een labeldispenser of, bij het gebruik van de juiste rewinder zoals die van Labelmate, in een automatische applicator.

Ook in de aansturing van een labelprinter is veel meer mogelijk. Software pakketten zoals Nicelabel en BarTender zijn ontwikkeld om gemakkelijk variabele data toe te voegen en het label op die manier te voorzien van het juiste design en data. Vergelijkbare software voor een A4 printer is, in vergelijking tot de mogelijkheden van bijvoorbeeld Nicelabel, zeer beperkt.

Afdrukkwaliteit

De meeste voordelen hebben we inmiddels behandeld, rest ons nog 1 belangrijk verschil als we een Epson ColorWorks printer vergelijken met een A4 printer, namelijk de duurzaamheid van de afdrukken.

De afdrukken van de Epson ColorWorks printers met de DURABrite Ultra pigmentinkt zijn watervast, UV-bestendig en bestand tegen vele schoonmaak- en chemische middelen. Uiteraard is dit deels afhankelijk van het gebruikte materiaal, zo zal een papieren label zoals de Diamondlabels DIA050 weliswaar een watervaste afdruk hebben maar het papier zal wanneer het nat is gemakkelijk kapot gewreven worden. Met een juist PE mat label, zoals de Diamondlabels DIA700, is de afdruk dermate bestand tegen allerlei invloeden dat deze labels volledig voldoen aan de GHS BS5609 normering. Er is geen enkele A4 officeprinter die deze goedkeuring mag dragen. Daarom zullen deze labels, hoe goed het basismateriaal ook is, voldoen aan de normering.

In dit geval wellicht meer 10 x 0 = ….

Let goed op

Een belangrijk punt om op te letten bij een kleuren labelprinter is, zoals wellicht ook wel blijkt uit het blog, het materiaal wat gebruikt wordt. Er is zelfs verschil tussen materialen voor inkjet op basis van “dye-based” inkten en de “pigment” inkten zoals die van Epson.

Een inkjet labelprinter en de gebruikte inkten kunnen alleen goede labels produceren als het materiaal waarop geprint wordt ook goed is. Als de inkt niet kan worden opgenomen door het labelmateriaal is het eindresultaat alsnog nul. Regelmatig komen wij in de markt nog bedrijven tegen die al wel de overstap hebben gemaakt en bijvoorbeeld met de Epson TM-C7500 werken maar, in het kader van de verbruikskosten laag houden, kiezen voor het goedkoopste labelmateriaal wat er te koop is. Dit betekent dat er bijvoorbeeld op Vellum geprint wordt wat eigenlijk een materiaal is voor een thermal-transfer printer. Het resultaat is dan ook een ontevreden gebruiker.

Houd er dus rekening mee, als er wordt geïnvesteerd in een Epson TM-C7500 of TM-C7500G die met een aanschafwaarde van ca. € 6.400 niet bepaald goedkoop is, dat je ook investeert in het juiste labelmateriaal.Want alleen dan is het resultaat echt goed.

Epson Colour Label + Partner_Gold_2018_GoldOnWhiteSmart2B

Smart2B is GOLD-partner van de Epson ColorWorks reeks. Door nauwe samenwerking met Epson en de trainingen die onze mensen hebben gehad en nog steeds krijgen heeft Smart2B veel kennis in huis. Aanvullend op de printers, inkten en adviezen levert Smart2B de inkjet materialen van Diamondlabels. De inkjet labelmaterialen van Diamondlabels zijn specifiek ontwikkeld voor de inkten van de Epson ColorWorks printers en voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen.

Wij helpen bedrijven dan ook graag bij de overgang van bestaande systemen naar het in eigen huis printen en produceren van hoogwaardige kleurenlabels, etiketten en tickets. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek of advies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *