Verzendetiketten printen

Verzendetiketten en transportlabels printen is de meest gebruikte labelprinter toepassing die er is. Het gebruik binnen de toepassing is relatief simpel en niet veeleisend maar er zijn toch een paar aandachtspunten bij de keuze labelprinter voor deze toepassing.

Helaas merken wij dat er, al dan niet door verkeerd advies, labelprinters gebruikt worden die niet aansluiten bij de wensen, niet juist communiceren met de betreffende API of niet geschikt zijn voor de hoeveelheid printwerk.

Hieronder volgen een aantal tips, enige uitleg rondom labelprinters, en problemen met oplossingen.

Welke printer

Een veel geziene printer is de Zebra GK420D, de keuze voor dit model wordt vaak vanuit de transporteur en/of het automatiseringsbedrijf geadviseerd. Als wij deze bedrijven vragen waarom deze keuze, is het antwoord steevast: omdat het werkt, of, we hebben er ervaring mee. Hoewel de Zebra GK420D een goede printer is, betekent dit lang niet altijd dat deze ook werkelijk aansluit bij de wensen van de klant.

In dit blog nemen wij een aantal belangrijke punten door welke de keuze voor een juiste printer beïnvloeden en welke afwegingen er gemaakt moeten worden.

Hoeveel etiketten

Uiteraard is het belangrijk te weten hoeveel er geprint gaat worden. Bij een desktop printer zitten er doorgaans 300 etiketten op een rol. Lastig wordt het als de etiketrol op raakt midden in de printopdracht, de rol moet vervangen worden en je weet niet of alle verzendetiketten wel afgedrukt zijn dus moet je gaan controleren! Bij relatief grote hoeveelheden kan je dus beter overwegen te kiezen voor een labelprinter met een hogere capaciteit etiketrol van 900 etiketten met bijkomend voordeel dat deze printers sneller zijn.

Voor veel bedrijven werkt het prima om met één of, in sommige gevallen meerdere, desktop labelprinters te gebruiken. Wij adviseren de Godex DT4x, waarom? hij is laag in aanschaf, standaard voorzien van ethernet aansluiting en standaard completer dan een Zebra GK420D.

Door de ZPL emulatie (Zebra printertaal voor thermische printers) is bij elke toepassing gericht op Zebra een Godex labelprinter inzetbaar.

Verkeerde keuze?

Bij regelmaat zien wij de keuze voor een Dymo LabelWriter XL voorbij komen. Doorgaans blijkt deze keuze puur gebaseerd te zijn op de aanschafprijs van de printer zonder dat de gebruiker zich realiseert dat de verbruikskosten ca. 6 keer hoger liggen dan bij een Godex of Zebra printer.

A4 printers

A4 vellen gebruiken om verzendetiketten te printen… op termijn blijkt het een dure oplossing maar een uitkomst voor startende bedrijven die in het begin weinig pakketten versturen en die niet direct in een labelprinter kunnen/willen investeren. Naast de kosten van inkt of toner is de prijs per etiket wel goedkoper maar denk eens aan de geldverslindende verspilling van etiketten die er doorgaans weggegooid worden omdat ze niet precies in 4-tallen geprint worden.

Manier van printen

Gaat er geprint worden d.m.v. een pdf-file, komt er een oplossing met een API van de transporteur of wordt er andere software gebruikt? Belangrijke punten die bepalen welke printer geschikt is.

Een pdf

Een pdf-file printen kan met elke Windows printer en vormt dus geen probleem, voor het beste resultaat luidt ons advies “open de files in een pdf-reader en niet in de webbrowser”.

 

API

De API, oftewel softwareoplossing, wordt veelal aangeleverd door de transporteur. Een API zorgt voor een lokaal draaiende softwareoplossing die gekoppeld is aan de database van de transporteur. Het printen vanuit een API kan op verschillende manieren, zo zijn er API’s die werken d.m.v. het aanmaken van een pdf-file (dan kan je dus met elke windows printer uit de voeten) maar de meeste API’s werken door het direct versturen van de printopdracht naar de printer. De manier waarop deze twee communiceren hang af van de API.

ZPL code

Zo kan er bijvoorbeeld een ZPL code gegenereerd worden die direct naar de printer toegestuurd wordt. Uitleg: een ZPL code is een door Zebra ontwikkelde “printertaal” voor thermische printers. Door deze “printertaal” lijkt een Zebra printer de meest logische keuze maar lijkt lang niet altijd de beste oplossing.

BASE64 code

Een ander voorbeeld is een printopdracht in zogenaamde BASE64-code die naar de printer toegestuurd wordt. Er zijn printers die dit zelf om kunnen zetten naar een etiket maar meestal moet er een emulatie (zeg maar vertaling) plaatsvinden om het etiket op de juiste manier uit de printer te laten komen. Meer weten over BASE64? Bel ons gerust!

Printer type

Rest enkel nog de keuze van printer waarin het aantal etiketten leidend is. De keuzemogelijkheid is onderverdeeld in onderstaande drie categorieën:

Desktop labelprinter.

Godex DT4x en G300 – kleine printers, gemakkelijk in gebruik maar verwerken standaard alleen kleine etiketrollen. Het verwerken van grote etiketrollen kan alleen d.m.v. uitbreiding met de optioneel verkrijgbare labelstand.
Geschikte printers voor het MKB tot max. 150 etiketten per dag.

Godex DT4X

Dit is het goedkoopste model maar geschikt voor 150 etiketten per dag. De printer is standaard uitgerust met Ethernet en USB-poort en kan uitgebreid worden met de volgende opties: labelstand, cutter module, rewinder en labeldispenser.

Godex G300

Robuuste uitvoering vergelijkbaar met de DT4x. Deze G300 is ook standaard voorzien van Ethernet en USB-poort en kan werken met de volgende opties: labelstand en rewinder. Misschien leuk te weten… dit model print standaard ook Thermal Transfer.

Mid range labelprinter
Godex ZX420 Mid range labelprinter

Deze printer heeft een hoge capaciteit en vereist weinig onderhoud. De specificaties doen de printer lijken op een industriële printer voor een desktop-prijs. De printer verwerkt grote labelrollen. Naast een standaard USB- en ethernet-poort kan er WiFi en/of Bluetooth geïnstalleerd worden. Geschikte opties voor de ZX420 zijn: cutter module, rewinder, parallel-poort module en labeldispenser.

Geschikt voor bedrijven die een betrouwbare printer willen tot max. 2000 etiketten per dag.

Industriële printers

Industriële printers, de ZX1000i serie van Godex, verwerken in hoge snelheid etiketten en zijn zeer betrouwbaar. Als wij de vraag naar industriële printers krijgen, bespreken we doorgaans eerst de mogelijkheid te kiezen voor bijvoorbeeld 2 Godex ZX420 labelprinters. Hiermee is er vaak voldoende capaciteit in huis en wordt volledige stilstand voorkomen in geval er een labelprinter in storing komt of uitvalt.

Onze conclusie

Je kan dus op meerdere manieren uit de voeten, maar onze conclusie is dat je door de prijs/kwaliteitverhouding met een Godex het beste uit bent.

Nieuwsgierig naar meer of nog vragen? Bel ons, we zijn er klaar voor.

Etiketten/labels

Maat.

De meeste transporteurs werken met 100x150mm verzendetiketten. DHL daarentegen gebruikt twee etiketmaten nl.: 100x150mm en 100x210mm. Informeer bij je transporteur naar de maat.

Materiaal.

De meest gebruikte printmethode is Thermal Direct, verzendetiketten vereisen geen lange levensduur waardoor Thermal Direct voldoende is.

De lijmsoort kan in sommige gevallen belangrijk of handig zijn. Een permanente variant is goedkoper maar een removable etiket kan praktisch gezien handig zijn als u veel verstuurd naar wederverkopers. Deze kunnen het label zonder “gedoe” gemakkelijk in z’n geheel verwijderen om het pakket daarna weer zonder “oude” etiketresten doorsturen of afleveren.

Formaat van de rol

Het formaat is afhankelijk van de printer en eventuele opties. Desktop printers verwerken standaard alleen kleine etiketrollen en grote alleen d.m.v. labelstand uitbreiding.

Midrange- en industriële labelprinters verwerken alleen grote etiketrollen.