Expobadge: Live full color badge printing!

Op locatie live tickets en evenementenbadges printen, oftewel, ExpoBadging. De komst van ExpoBadge producten maken het vanaf nu mogelijk. Het printwerk laten we over aan de Epson TM-C3500 ColorWorks kleurenlabelprinter.

Het doel van ExpoBadgingExpoBadge logo

ExpoBadges zijn ontstaan vanuit het idee een product te ontwikkelen die het “live en full-color” printen, van badges voor congressen, evenementen en beurzen, meerdere voordelen zou bieden ten opzichte van statische voorgedrukte materialen.

Voordelen zijn bijvoorbeeld:

 • Nooit meer ontbrekende badges voor onverwachte bezoekers;
 • Besparing door het niet weg hoeven gooien van dure ongebruikte voorgedrukte media;
 • Waarde verhoging badge-advertising door koppeling van de advertenties aan de interesse per bezoeker;
 • Het reduceren van personeelskosten;
 • Optimale doorstroming door snelle uitgifte;

En nog meer voordelen die per situatie kunnen verschillen.

Onverwachte bezoeker   

Iedereen in de “eventing” kent het probleem, alle badges liggen op alfabet klaar en de bezoekers stromen binnen. Dan staat daar ineens een onverwachte VIP ’er waar geen badge voor is, wat nu? Met ExpoBadging print je live en simpel een extra badge. De VIP ’er heeft nauwelijks in de gaten dat hij/zij niet verwacht werd en draagt vervolgens een k(l)eurige badge.

Onnodig veel afval   

Het tekort komen van badges is een “no go” voor organisatoren. Worden er 10.000 bezoekers verwacht dan worden er al gauw 12.000 badges voorgedrukt waarvan uiteindelijk een groot deel verdwijnt in de afval container. Door ExpoBadging behoort dit vanaf nu tot het verleden. Het badge materiaal gaat namelijk blanco de printer in en het ongebruikte badgemateriaal wordt, i.p.v. een permanent bezoek aan de afvalcontainer, gewoon gebruikt voor het volgende event. Vriendelijke oplossing voor milieu en portemonnee.

Verhoogde advertentiewaarde   

Advertenties op voorgedrukte badges sluiten doorgaans niet aan bij de interesses van de bezoeker.

Door vooraf, bij registratie in de software, al aan te geven wat de behoefte en interesse van de bezoeker is, kan er doelgericht geadverteerd worden. Hierdoor wordt de waarde van de advertentie aanzienlijk verhoogd.

Personeelskosten reduceren   

Ten eerste houden mensen niet van wachten, en ten tweede is een optimale doorstroming van bezoekers zeer gewenst. Het beeld van in alfabet-bakken zoekende hostesses (m/v) en aparte wachtrijen met bezoekers, denk aan VIP’s of Pers, is achterhaald. Met ExpoBadging print de hostess snel “live” de bezoekersbadge zonder alfabet-bak en gescheiden wachtrijen. Het mag duidelijk zijn dat er minder hosts nodig zijn wat een behoorlijke personeelsbesparing oplevert. Sterker nog…  we zien steeds meer “zuilen” waarbij de bezoeker zelf zijn/haar badge afneemt waarbij maar één host meerdere rijen ondersteunt.

Snellere doorstroming   

Weg met de alfabet-bakken, printen werkt sneller en de Epson TM-C3500 werkt nóg sneller dan een laserprinter. Voorkom lange wachtrijen en bespoedig de doorstroming… daar wordt iedereen blij van.

De printer

Expobadge printer C3500

De ExpoBadge producten zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik in een Epson ColorWorks TM-C3500.

Mobiliteit   

De Epson TM-C3500 is een compacte printer van slechts 12 kg en dus gemakkelijk mee te nemen op locatie. Door het compacte formaat laat de TM-C3500 zich gemakkelijk inbouwen in bijv. zuilen en andere mobiele oplossingen.

Kostenefficiënt   

De DURABrite™ Ultra inkttechnologie van de TM-C3500 levert hoge kleuropbrengst en is daardoor zeer zuinig in verbruik.

Gebruiksvriendelijk en betrouwbaar   

Bij de entree treft je doorgaans geen ICT-mensen maar hosts die gericht zijn op het ontvangen van gasten. Om deze hosts zonder problemen hun werk te kunnen laten doen moeten zij kunnen rekenen op het werken met gebruiksvriendelijke en betrouwbare apparatuur.

Inktcartridges

Iedereen kan een inktcartridge vervangen bij de Epson TM-C3500. Met veel toeters en bellen geeft de printer aan dat er een cartridge leeg is. Op het display lees je welke cartridge er vervangen moet worden.  Stroop de mouwen op en ga aan de slag… open de klep aan de voorzijde, druk vervolgens op de lege cartridge waarmee je hem ontgrendeld en uit kan nemen, vervolgens druk je met beleid de nieuwe cartridge weer op dezelfde plaats vast, sluit de klep, stroop de mouwen maar weer af want je kan weer verder.

Badges laden

Een stapel blanco badges noemen we een stack. En hoe laad je nu een nieuwe stack in de printer? Simpeler dan dit kan niet, schuif de eerste badge van de nieuwe stack “face-up” aan de achterkant zo ver naar binnen totdat de printer hem van je overpakt. De printer zal de badge positioneren en eventueel afknippen waarna er weer printen kan worden.

Vocht- en krasbestendig

De Epson DURABrite™ Ultra inkten, in combinatie met de juiste media, zijn vocht- en krasbestendig.

Beschikbare ExpoBadges1 Stack badges

Het assortiment ExpoBadge producten breidt zich steeds meer uit, inmiddels zijn er ook tickets en Butterfly badges beschikbaar. De meest gebruikte ExpoBadge producten vallen onder de ExpoBadge 260 reeks. Deze reeks kent twee soorten materiaal en meerdere formaten.

Het materiaal   

De Butterfly badges worden geproduceerd uit twee soorten materiaal. Deze materialen lijken hetzelfde maar verschillen “onder de motorkap”. Beide materialen hebben hun eigen voor- en nadelen.

Standaard ExpoBadge 260

Voor de standaard ExpoBadge 260 reeks wordt een dik, bijna dun karton, papier gebruikt. Het papier heeft een matte uitstraling en zorgt dat de inkt snel wordt opgenomen. Deze badges worden vaak gebruikt voor 1-daagse evenementen.

Scheurbestendige ExpoBadge 260, de T versie

De ExpoBadge 260 is er ook in een scheurbestendige “T” variant wat staat voor tear resistant.

Dit “T” materiaal bevat een dun kunststof laagje waardoor scheuren vrijwel onmogelijk is. Geschikt voor meerdaagse evenementen. Dit materiaal is niet bestand tegen vocht, er kan spanningsverschil tussen het kunststof en papier optreden wat de uitstraling van de badge niet bevorderd.

Maten, uitvoeringen en mogelijkheden   ExpoBadge 260 maat

Niet alle nieuwe badge formaten nemen wij op in het standaard assortiment.

Onderstaand toch een greep uit het assortiment waarbij wij de opmerking plaatsen: bel ons voor een offerte als de gevraagde maat er niet tussen staat.

 1. ExpoBadge 260 Badge formaat 96,5 x 134mm
 2. ExpoBadge 260T Badge formaat 96,5 x 134mm, scheurbestendig
 3. ExpoBadge 260S Badge formaat 96,5 x 82mm
 4. ExpoBadge 260TS Badge formaat 96,5 x 82mm, scheurbestendig
 5. ExpoBadge 260+ Badge formaat 96,5 x 134mm + 2 vouchers van 105 x 50mm
 6. ExpoBadge 260S RFID Badge formaat 96,5 x 82mm inclusief RFID (geen voorraad product)

ExpoBadge met RFID   

Kunnen jullie ook Butterfly badges leveren met een RFID chip in de badge? Inmiddels luidt ons antwoord kort maar krachtig: ja dat kunnen wij. De weg naar het realiseren van een RFID chip qua; gekoppelde toepassing aan de RFID chip, UHF frequenties, uitwisselen van contactgegevens de uitleesafstand, antenne en nog meerdere factoren is minder kort. De Butterfly badges met RFID worden specifiek op de toepassing geproduceerd.

Het verhaal achter ExpoBadgeGeprinte Expobadges

De ontwikkeling van de eerste ExpoBadge ging van start voor de specifieke doelgroep van organisatoren van evenementen. Inmiddels is het een compleet nieuwe lijn producten van Diamondlabels. Een productlijn met speciaal vormgegeven en ontwikkelde materialen die zich richt op deze doelgroep. Het heeft zo moeten zijn… kort na de start van ons partnership met Epson voor de ColorWorks printers kregen wij de eerste vraag vanuit een organisator van evenementen. Na diepteonderzoek hadden wij al snel een doel voor ogen dat even eenvoudig als nieuw is gebleken, er moest een oplossing komen voor het “live” printen, oftewel ExpoBadging, van toegangspassen, tickets en badges. Een oplossing waarmee je flexibiliteit verhoogd, personeelskosten verlaagd en toegang versneld.

De ontwikkeling van de ExpoBadge   

Elke ontwikkeling van een nieuw product gaat van start met een marktonderzoek. Na een aantal telefoontjes bleek al snel dat de markt zat te springen om een oplossing voor het kostenefficiënt en eenvoudig “live” in kleur printen van badges. Voorheen was er maar één oplossingen en die bestond uit het meezeulen van zware en logge printers. Vaak waren het laserprinters die veel stroom nodig hadden en als er even niet geprint werd moesten ze eerst weer opwarmen. Kortom, te traag en onhandig met transport.

De eerste stappen

In 2014 werden de eerste stappen gezet waarna de eerste ExpoBadge producten al snel beschikbaar kwamen. Het eerste product was eigenlijk nog geen badge maar een ticket. Een ticket met een extra perforatie om een klein gedeelte als voucher gemakkelijk af te kunnen scheuren. De voucher werd dan afgescheurd bij de entree of gebruikt als voucher voor een gratis kop koffie o.i.d.

Eisen aan een badge

De Badges bleken een grotere uitdaging. Er zitten nogal wat haken en ogen aan een goede badge. Hieronder een aantal eisen waaraan een badge moest voldoen:

 • de badge moet dubbelzijdig geprint kunnen worden;
 • de badge moet van stevig materiaal zijn;
 • de badge moet na het printen eenvoudig gevouwen kunnen worden;
 • de afdruk moet kras- en vochtbestendig zijn;
 • de inkt moet direct droog zijn (het vouwen mag geen vieze vingers geven);
 • de kleuropbrengst moet optimaal zijn.

De Butterfly badge   Expobadge dubbelvouwen

De eis van een dubbelzijdig geprinte badge resulteerde in de zogenaamde Butterfly vorm. Een butterfly badge wordt in zijn geheel geprint en daarna dubbelgevouwen waardoor je uiteindelijk een dubbelzijdig geprinte badge krijgt.

De mogelijkheid de badge van rand tot rand te kunnen printen, oftewel full-bleed, oftewel aflopend, wordt steeds meer een eis dan een wens.

Hoewel full-bleed printen mogelijk is met de Epson TM-C3500 zou dat zorgen voor ongewenst inkt op het rug-papier en dus resulteren in vlekken. De oplossing zit hem in het onderstaande…

Het rug-papier van labelmateriaal (de backing) is een silicone papier wat ervoor zorgt dat de lijm niet hecht en het label gemakkelijk los komt. Maar… siliconen zorgen ook dat inkt niet droogt en het printen op rug-papier zou dus bij het afnemen van de badge zorgen voor vieze vingers.
Dit probleem is opgelost door een “label in label” methode waardoor je de badge zonder problemen van rand tot rand kan printen zonder de vieze vingers.

 

Het basis materiaal   

TicketsEasyBadge 2.0 full color coupon of ticket

Het ticketmateriaal is relatief simpel. Dit was al een bestaand product welke voor andere ticketoplossingen verkocht werd. Hiervoor waren dus enkel de vorm en maatvoering van belang.

Dit ticketmateriaal werd onder de naam ExpoBadge uitgerold als “EasyBadge”, een kaartje met afgeronde hoeken voor een inschuifhoesje. Het basismateriaal hiervoor is de DIA160gr, een 160 gram per m2 ticketpapier voorzien van een speciale coating voor de Epson ColorWorks printers.

Eerste sample productie Butterflybadges.

De zoektocht naar goed materiaal voor de Butterfly badges was een compleet ander verhaal. In de loop van 2015 zijn er een aantal sampleproducties gemaakt van verschillende materialen. De eerste èchte Butterfly-badge die geproduceerd werd onder de naam ExpoBadge, was gemaakt van scheurbestendig glanzend papier. Helaas is het nooit verder gekomen dan de sampleproductie omdat inkt minder snel droogt op glanzende coating wat de kans op vlekken alleen maar verhoogde.

ExpoBadge PROExpoBadge Pro

Enkele weken later vond de eerste sampleproductie plaats op scheurbestendig mat papier. De inkt was direct na het printen droog en dus hadden we de oplossing tegen vieze vingers en vlekken. Helaas bleek de stijfheid van het materiaal niet optimaal. Ter verbetering hiervan is gekozen het rug-papier zo te snijden dat deze mee gevouwen word in de badge. Hiermee was ook dit probleem verholpen en is het eindproduct gelanceerd onder de ExpoBadge PRO. De eerste reacties hierop waren wisselend, waar de ene klant deze oplossing geweldig vond, vooral op basis van de extra mogelijkheden, vond de andere klant het product nog niet “stijf” genoeg en lastig om netjes te kunnen vouwen. Omdat er in 2015 geen mogelijkheid meer was het product te verbeteren werd het product toch in de markt gezet naar de klanten die content waren met een oplossing als deze.

ExpoBadge 260   

Blij met de tevreden klanten van de ExpoBadge PRO, waren wijzelf nog lang niet tevreden over het product. Het was voor veel klanten niet goed genoeg en wij voelden zelf dat wij nog beter konden. Het bleef ons bezig houden dat het product nog niet af was, niet compleet genoeg was en daardoor was ook de ExpoBadge reeks niet compleet.

Doorbraak

Tot bijna 2 jaar na de lancering van de ExpoBadge PRO, was er ondanks verwoede pogingen tot beter materiaal te komen, weinig vooruitgang geboekt.  De omslag kwam in 2017…

Begin 2017 kwamen de eerste samples binnen van materiaal dat speciaal voor ons, Smart2B, ontwikkeld is. Twee varianten, standaard mat papier, en scheurbestendig materiaal. Beide extra dik met de juiste “stijfheid” maar ook weer niet tè dik voor de printer en voorzien van een speciale coating specifiek voor de inkten van Epson zodat het snel droogt. Na de eerste testleveringen bij klanten blijkt al heel snel… dit is het helemaal!

 

Maten en vormen

Om een doordachte en complete lijn badges aan te kunnen bieden is er goed nagedacht over de standaard maten. Door feedback van een aantal partners met de nodige knowhow zijn wij uiteindelijk gestart met twee maten namelijk, 96,5 x 82mm en 96,5 x 134mm. Beide voorzien van 2 sleufgaten aan de zijkanten, en 1 sleufgat met hangoog in het midden.

Inmiddels zijn de eventbadges gelanceerd onder de naam ExpoBadge 260.
De reacties op de nieuwe ExpoBadge reeks zijn kortweg fantastisch. Ook wijzelf zijn tevreden en trots en durven met de ExpoBadge 260 reeks eindelijk te zeggen dat er een volwaardig product op de markt is voor het live printen van badges en tickets en ook nog in kleur!

Op dit moment rollen de aanvragen bij ons binnen voor ronde vormen en afwijkende maten,  bijv. de vraag naar een ExpoBadge 260 met daaraan 2 vouchers van 50mm bevestigd.

En, inmiddels is er, voor een wereldwijde organisatie uit de medische wereld, een custom-made product geleverd met, aan de badge vast, een apart deel voor een persoonlijk programma van de bezoeker.

Voor ons is het duidelijk, er is nog heel veel uitdaging in de wereld van ExpoBadging!Ivar van der Molen